اندیشنامه شماره 23 | اقتصاد ترانزیتی و نقش آن در توسعه پایدار استان یزد

 دانلود اندیشنامه ها
 
 
 372
1.45 MB

به طور کلی مسیرهای ایران به دو دسته «کریدور شمال – جنوب» و «کریدور شرق – غرب» تقسیم می‌شوند. کریدور شمال – جنوب، هند و روسیه را به یکدیگر و کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه را به آب‌های آزاد بین‌المللی متصل می‌کند. همچنین کریدور شرق – غرب، چین و آسیای میانه را به اروپا متصل می‌نماید. عبور هر تن کالای ترانزیت از ایران برای کشور درامد ارزی دارد که متناسب با نوع کالا این درامد متغیر است. این نرخ در حال حاضر بین ۲۰ الی ۱۰۰ دلار به ازای عبور هر تن کالا از کشور است. با این حساب درآمد ایران از طریق این کریدورها می‌تواند سالانه به مقدار 20 میلیارد دلار از محل ترانزیت برسد. نکته مهم دیگر در امر ترانزیت فراهم کردن مزیت رقابتی برای کریدورهای کشور است که مهم‌ترین امتیاز جهت انتخاب مسیر، زمان حمل کالا و در اولویت‌های بعد هزینه و امنیت عبور کالا قرار می‌گیرد.

استان یزد با قرارگیری در مرکزیت جغرافیایی ایران بخش مهمی از پازل اقتصاد ترانزیتی ایران محسوب می‌شود . قرارگیری در نقطه تقاطع ریلی و کریدور شمال جنوب و همچنین تقاطع شرق به غرب کشور از ویژگی‌های خاص استان یزد است که می‌تواند نقش بسزایی در رونق و پشتیبانی این بخش اقتصادی مهم ایفا کند.

اندیشنامه شماره 23 با بهره‌گیری از نخبگان و خبرگان اقتصادی استان یزد در 8 محور تهیه شده که در پنجاه و نهمین نشست تخصصی خود به میزبانی بندر خشک پیشگامان کویر به این مهم پرداخته‌اند تا راه برای گام‌های مهم‌تر در مسیر توسعه و بهره‌برداری از این ظرفیت مهم به نفع اقتصاد کشور و استان یزد هموارتر گردد.